diumenge, 4 de gener del 2009

After dark - Haruki Murakami

Un altre bon llibre de d'Haruki Murakami, escriptor de qui ja he llegit dues novel·les (Tòquio blues i Kafka a la platja) i un recull de relats (El salze cec i la dona adormida).

L'Eri i la Mari són dues germanes japoneses que, a partir dels seus atributs, han estat educades de manera diferent. L'Eri encarna la noia guapa, surt retratada a les revistes i fa de model; només estudia perquè s'ha de fer. La Mari és el pol oposat: no és guapa ni brillant, però estudia perquè és inquieta, curiosa i vol menjar-se la vida.

Un dia la Mari decideix passar tota una nit fora de casa i la novel·la transcorre en el temps des que sabem que la Mari ha pres aquesta decisió fins que torna a casa. Tot plegat: una nit a Tòquio. Una nit plena de coneixences i vivències positives que l'ajuden a comprendre millor la vida, sobretot un nou amic: en Takahashi, un noi encisador.

Murakami descriu llocs i escenes del Tòquio nocturn de tal manera que sembla que hi estiguem vivint, espai com els love hotels o els convenience shop que ens mostren l'americanització del Japó. Curioses maneres de viure i sobreviure en un Tòquio agressiu, violent, dur, però que, malgrat tot, fa ganes de conéixer.

I un rerefons musical que m'ha obligat a revisar pàgina per pàgina i descarregar la selecció musical d'After dark, de ben segur, recomanable, ja que Murakami és un expert en jazz i fins i tot durant seet anys va regentar un local on es tocava jazz. Mentre llegiu aquest post, se sent de fons la música que en Takahashi selecciona com una de les millors peces:



Tusquets, al seu web, publica també la selecció musical de Murakami a After dark (des del menú, cal triar 'La música de su obra').

En conclusió: un bon llibre que es devora en una sola nit.

Web oficial de Murakami

26 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

El resum del llibre i la música que l'acompanya m'han convençut: me'l compraré i me'l llegiré. De Murakami només he llegit "Tòquio blues"... i no em va agradar. El vaig trobar fosc, fins i tot depressiu. Em vaig dir a mi mateix que aquest autor no devia ser per mi, però potser em vaig precipitar. Aconseguirà "After dark" esborrar aquell mal record? Us ho explicaré.

David Caimel Rosell ha dit...

Pel comentari sembla un llibre del tot recomanable. La música, recomanable del tot. Tot un compendi de plaers lectius i auditius!
Apuntat a la llista queda.

kweilan ha dit...

Hola! El teu post està molt bé però jo he llegit Tokio blues i no em va entusiasmar i Sputnik, mi amor o Kafka a la platja, menys. Després de llegir aquests tres llibres i comprovar que anava contracorrent vaig decidir que aquest autor no era lo meu. Així que he passat de llarg quan he vist aquest llibre a la llibreria. Però els seus llibres se'm fan molt llargs -tot el contrari que a tu- i la seua atmosfera o els seus personatges no m'acaben d'arribar.

nur ha dit...

Ferran: doncs espero que t'agradi, però, vaja, no se sap mai. Espero que ens ho expliquis, sí :)

David: cap a l'Actua que hi falta gent! :P

kweilan: benvingut/una al Cafè literari. És clar, cadascú és com és. Jo no puc entendre com tanta gent va poder llegir El codi da Vinci quan a mi em va costar horrors poder acabar-lo. De tota manera, gràcies per la visita :)

Francesca ha dit...

Puc fer un suggeriment per aquest Cafè?... per què no dieu el llibre que esteu llegint i així els lectors habituals no només podrem informar-nos, sinó també aportar les nostres opinions sobre el mateix llibre? Dit això, jo vaig llegir "Al sur de la frontera, al oeste del sol" i em va agradar molt, potser provaré amb aquesta altra... no tinc raons objectives per pensar-ho, però em temo que Murakami em pot semblar repetitiu... però ja dic que no tinc cap raó objectiva.

Anònim ha dit...

Hola, com que vas deixar un comentari a un dels blogs que segueixo amb més atenció, (el de KWEILAN), he descobert aquest.
M'agrada molt llegir, normalment devore més d'una novel·la setmanal, així que aniré seguint les teues recomanacions.
De Mukarami encara no he llegit res, però tothom parla d'ell així que tard o d'hora caurà.

salutacions des del País Valencià!

Spock ha dit...

Feia dies que tenia "After Dark" al punt de mira. Vaig llegir "tokio blues" i, tot i semblar-me un llibre molt trist, la seva atmosfera em va captivar gairebé des del primer moment. Així que una de les properes obres que llegiré serà sens dubte aquesta. I si no en tingués ganes, el teu post me'n faria venir!

Una abraçada literària!

nur ha dit...

Francesca: sí, senyora, un bon suggeriment, però em temo que, almenys jo, sóc una mica caòtica en les meves lectures i, a sobre, fa un temps que vaig decidir que quan un llibre no m'agrada... no l'acabo. Així que més d'un cop i de dos us quedaríeu sense comentaris. L'Spock potser és més ordenadet i constant :)

Abel: gràcies, salutacions i benvingut! Salutacions des del Maresme i el Barcelonès :)

Spock: estic gairebé convençuda que t'agradarà. És un llibre especial, curiós, molt Murakami, però sense la tristor del Tòquio blues. Si vols, te'l deixo. Una abraçada enyorada!

Unknown ha dit...

MOLT BON ANY NOU AL CAFÈ LITERARI! :) ostres, no hi ha manera de coincidir amb cap llibre dels que comenteu! Però no em rendeixo, algun dia coincidirem, i si més no, ja em doneu idees per una pròxima lectura! ;)

Per cert, molt bé la barreja d'escrit i el clip d'àudio! Salut i fins ben aviat! ;)

Unknown ha dit...

Torno a ser jo! Disculpeu! ;p És que he obert un nou bloc, i em faria gràcia saber la vostra opinió... és http://reflexdevenus.blogspot.com, encara que també conservo el http://neith.bloc.cat... ;P és que estic provant les possibilitats del blogger i les de bloc.cat, a veure amb quin dels dos em quedo! ^^ En tot cas, s'agraeixen opinions i comentaris en ambdós. Ànims i fins ben aviat! :)

Helena Bonals ha dit...

M'ha agradat això de "estudia perquè és inquieta, curiosa i vol menjar-se la vida". Per què sempre hi ha d'haver "siblings rivalry" entre les germanes o germans?

Unknown ha dit...

Hola de nou! Gràcies per passar-te pel bloc Nur! :) A veure si veig a l'Spocki aviat! :D D'altra banda, com a lectors empedernits que sou i ja que això és un cafè literari... us heu assebentat de l'última notícia de la col.lecció Bernat Metge? No sé què els hi ha passat, però de vendre els seus llibres a un preu francament moooolt car, ara es pot trobar als quioscs sense passar dels 20 euros! @_@ i el primer volum per només 3!!! Em sembla que no deurien vendre gaires llibres als preus que ho tenien i han fet un cop de cap... :)))

Per si us interessa la notícia: http://neith.bloc.cat/post/9370/246811

A més a més, és un plaer passar pel vostre bloc portat per dues persones tant maques com vosaltres! De tot cor! ^^

nur ha dit...

Neith: gràcies i molt bon any per a tu. Ara llegiré això que comentes de la bernat metge. Merci per la informació. Per cert, l'Spock m'ha dit que et doni records!

Helena: benvinguda i gràcies. Això de la rivalitat em temo que és una qüestió d'educació, de competitivitat, de voler ser el millor i amb qui tens més a prop i hi ha més confiança... és amb qui costa menys de competir, no?

Vela ha dit...

Nur, Spock, acabo de recomanar el vostre bloc en un comentari a maitesalord.cat, un bloc on em passejo sobint i on, de tant en tant, la seva autora hi penja comentaris de novel·les i recomanacions literàries. O sigui que és possible que tingueu nous comentaristes!

Una abraçada a tots dos!

nur ha dit...

Vela: moltes gràcies. Ara mateix ho miro! Merci per tot! :)

Spock ha dit...

Com a curiositat i per ratificar que la Nur té més raó literària que un sant (literari, és clar), us poso aquí un enllaç a l'espai Lecturàlia, on en Màrius Serra parlava amb admiració d'"After Dark":

http://www.catradio.cat/reproductor/audio.htm?ID=303575

Una abraçada lletraferida!

Ivan ha dit...

A mí també ha agradat molt. Ja és el meu tercer Murakami i m'estic fent addicte a l'autor.

Salutacions,
Ivan.
http://lobloc.net/2009/04/13/after-dark/

nur ha dit...

Ivan: sí que enganxa el Murakami, sí. A veure si ens treu un altre llibre, oi? :)

Unknown ha dit...

2. Deputies authorized to handle administrative violations shall take responsibility before their heads and law for their decisions on handling of administrative violations and may not further authorize this power to any other individuals.”

chat belgium
electric bicycle conversion kit

Unknown ha dit...

b) The Ministry of Public Security or the Ministry of National Defense shall assume the prime responsibility for, and coordinate with the Ministry of Natural Resources and Environment in, appraising strategic environmental assessment reports of strategies, master plans and plans involving security or defense secrets approved by the National Assembly, the Government or the Prime Minister;
c) Ministries, ministerial-level agencies and government-attached agencies shall appraise strategic environmental assessment reports of strategies, master plans and plans falling under their respective approving competence;
d) Provincial-level People’s Committees shall appraise strategic environmental assessment reports of strategies, master plans or plans falling under their approving competence and provincial-level People’s Councils.
2. Agencies formulating strategies, master plans or plans (below referred to as project owners) shall submit dossiers of request for appraisal of strategic environmental assessment reports to the agencies responsible for appraising strategic environmental assessment reports provided in Clause 1 of this Article.
3. Agencies appraising strategic environ-mental assessment reports shall, within the time limit provided in Article 8 of this Decree, appraise strategic environmental assessment reports and notify appraisal results to project owners. Within seven (7) working days after receiving an invalid dossier, they shall send a notice to the project owner for modification and supplementation.
4. Strategic environmental assessment reports shall be appraised by appraisal councils.
5. The head of an agency responsible for appraising strategic environmental assessment reports shall set up an appraisal council which is composed of representatives of agencies directly related to environmental issues of a strategy, master plan or plan, specialists and other concerned organizations, including the council chairman, a vice chairman, if necessary; one (1) secretary; two (2) counter-arguing members and other members.
6. Brief strategic environmental assessment reports may be appraised by collecting written opinions and assessments of members of the appraisal council.home alarm monitoring services
Order Capsiplex

Unknown ha dit...

14. Tan Hiep Water Plant
15. Trung An Water Supply Enterprise
16. The Clean Water Conduction Enterprisecheap persian rugs
scarpe da tennis

17. Tan Hoa Water Supply Branch
18. Hai Phong Single-Member Limited Liability Company for Water Supply
19. Hai Phong Urban Environment Company
20. Hai Phong Water Drainage Company
21. Da Nang Water Supply Company

Unknown ha dit...

“2. A Project proposal shall include contents provided for feasibility study reports under laws on construction and contents provided in points a, b, c, d, đ clause 2 and points a, b clause 3 Article 12 of this Decree.”

wedding dresses 2011
red wine brands

Unknown ha dit...

. Hai Phong Single-Member Limited Liability Company for Water Supply
19. Hai Phong Urban Environment Company
20. Hai Phong Water Drainage Company
21. Da Nang Water Supply Company
22. The Urban Environment Company of Da Nang city
23. The Urban Works Company of Can Tho city how to lose weight quickly
location salle

Unknown ha dit...

Un dia la Mari decideix passar tota una nit fora de casa i la novel·la transcorre en el temps des que sabem que la Mari ha pres aquesta decisió fins que torna a casa. Tot plegat: una nit a Tòquio. Una nit plena de coneixences i vivències positives que l'ajuden a comprendre millor la vida, sobretot un nou amic: en Takahashi, un noi encisador. Drug Rehab Pennsylvaniaالرشاقة

Andrew ha dit...

Aquestes lectures van ser meravellosos. Resum increïbles.

HVAC Contractista Recursos

Unknown ha dit...

Gràcies per les ressenyes de llibres excel · lents. M'agrada molt més una opinió sobre el llibre real, perquè no m'agrada llegir aquest tipus de materials llargs. Aquest va ser entretingut, fins al punt i la longitud correcta.

HVAC Reports

Energy Load Calc