dimecres, 22 de juliol del 2009

"Un caso del comisario Jaritos y otros relatos clandestinos", de Petros Markaris

Aquests darrers mesos he llegit molta novel·la negra. La veritat és que sempre m'ha interessat el gènere, però en general, els autors nord-americans m'havien arribat a saturar tant que vaig fugir d'aquesta mena de lectures. Ara, però, Mankell, Larsson i altres autors, ens han ensenyat que hi ha una manera radicalment diferent de treballar el gènere negre.

Avui m'agradaria parlar-vos d'un altre autor europeu que no ve del Nord, sinó de la càlida i mediterrània Grècia: Petros Markaris.

Markaris, que ja comença a tenir força seguidors a les nostres terres, és el creador d'un dels personatges més divertits, malcarats, cínics i entranyables que conec. El comissari Costas Jaritos protagonitza les cinc novel·les que ha publicat fins ara, on la inevitable trama policíaca es combina magistralment amb una bona dosi de denúncia social i una altra d'humor àcid que va de cap a cap de cada llibre.

Però avui no us vull parlar de les novel·les de Markaris, sinó d'un petit llibre de relats que va publicar entre la tercera i quarta entrega de la sèrie Jaritos. "Un caso del comisario Jaritos y otros relatos clandestinos" és, des del meu punt de vista, una d'aquelles petites joies que et cauen a les mans a la impensada, sense imaginar-te que hi trobaràs alguns dels millors relats que has llegit en molts anys.
Colpidors, sorprenents, intensos sempre i de vegades corprenedors, els relats d'aquest llibre són protagonitzats per éssers anònims i sovint al caire de la marginalitat: immigrants il·legals explotats per individus tan mesquins com insignificants, músics de carrer, prostitutes clandestines que es troben en un mal pas, petits comerciants que no dubtaran a sacrificar el seu honor i alguna cosa més per guanyar quatre quartos addicionals...

Magníficament escrit, la prosa i el punt de vista narratiu s'adeqüen a la perfecció a allò que se'ns vol transmetre. En aquest cas, la diversitat de tècniques narratives no és una pura exhibició, sinó una eina que fa de cada relat una peça única i, en alguns casos, magistral.

Si us agrada la literatura de qualitat i el gènere negre no us provoca urticària, crec que "Un caso del comisario Jaritos y otros relatos clandestinos" us enganxarà i no el podreu oblidar fàcilment.