dimecres, 22 de juliol del 2009

"Un caso del comisario Jaritos y otros relatos clandestinos", de Petros Markaris

Aquests darrers mesos he llegit molta novel·la negra. La veritat és que sempre m'ha interessat el gènere, però en general, els autors nord-americans m'havien arribat a saturar tant que vaig fugir d'aquesta mena de lectures. Ara, però, Mankell, Larsson i altres autors, ens han ensenyat que hi ha una manera radicalment diferent de treballar el gènere negre.

Avui m'agradaria parlar-vos d'un altre autor europeu que no ve del Nord, sinó de la càlida i mediterrània Grècia: Petros Markaris.

Markaris, que ja comença a tenir força seguidors a les nostres terres, és el creador d'un dels personatges més divertits, malcarats, cínics i entranyables que conec. El comissari Costas Jaritos protagonitza les cinc novel·les que ha publicat fins ara, on la inevitable trama policíaca es combina magistralment amb una bona dosi de denúncia social i una altra d'humor àcid que va de cap a cap de cada llibre.

Però avui no us vull parlar de les novel·les de Markaris, sinó d'un petit llibre de relats que va publicar entre la tercera i quarta entrega de la sèrie Jaritos. "Un caso del comisario Jaritos y otros relatos clandestinos" és, des del meu punt de vista, una d'aquelles petites joies que et cauen a les mans a la impensada, sense imaginar-te que hi trobaràs alguns dels millors relats que has llegit en molts anys.
Colpidors, sorprenents, intensos sempre i de vegades corprenedors, els relats d'aquest llibre són protagonitzats per éssers anònims i sovint al caire de la marginalitat: immigrants il·legals explotats per individus tan mesquins com insignificants, músics de carrer, prostitutes clandestines que es troben en un mal pas, petits comerciants que no dubtaran a sacrificar el seu honor i alguna cosa més per guanyar quatre quartos addicionals...

Magníficament escrit, la prosa i el punt de vista narratiu s'adeqüen a la perfecció a allò que se'ns vol transmetre. En aquest cas, la diversitat de tècniques narratives no és una pura exhibició, sinó una eina que fa de cada relat una peça única i, en alguns casos, magistral.

Si us agrada la literatura de qualitat i el gènere negre no us provoca urticària, crec que "Un caso del comisario Jaritos y otros relatos clandestinos" us enganxarà i no el podreu oblidar fàcilment.

11 comentaris:

PS ha dit...

Mira quina casualitat, acabo de llegir "Mort a Istanbul" de Petros Markaris, i t´he de dir que és la primera novel.la negra que llegeixo, si no recordo malament.
M´ha agradat molt, he vist Istanbul-Constantinoble amb uns altres ulls, més reals i menys llegendaris i a més li he trobat un punt tendre i entranyable al comisari Kharitos que m´ha deixat
amb ganes de seguir-lo coneixent.
Una abraçada

nur ha dit...

Per fi el bloc s'ha despertat de la migdiada, Spock. Gràcies :) Potser les properes dues setmanes trobem algun altre llibre de què parlar i, és clar, anem a comprar la recomanació que ara suggereixes. Gràcies i bentrobat! :)

Spock ha dit...

Pais secret,
M'has fet adonar de la diferència del nom del protagonista entre la versió catalana (Kharitos) i la castellana (Jaritos). té gràcia la divergència que no sé si és per qüestió de pronunciació o què la motiva, però ho investigaré, que aquestes cosetes sempre em piquen.

a "Mort a Istambul", has conegut el Kharitos més suau i amb menys mala llet. és curiós com, a mesura que es llegeixen les novel·les de Markaris, anem veient com pert gradualment aquell esperit crític, remugaire i masclista que el feia tan divertit i diferent: fa la impressió que l'autor li ha anat agafant afecte al personatge i, sense adonar-se'n, el torna més light, sense perdre l'encant del tot. Et recomanaria que llegissis els seus llibres per ordre, començant per "Noticias de la noche" (no s'ha traduït al català, encara).

Una abraçada des de la càlida girona!

Nur,
No ho vull dir molt fort, però si tot va bé, la setmana que ve parlaré d'un altre llibre, la qual cosa no impedeix que tu ens recdomanis o desrecomanis alguna cosa :) Una abraçada literària.. i sense migdiada.

PS ha dit...

Spock, pels pocs coneixements de grec que tinc et puc dir que la versió castellana escriu Jaritos, perquè és com es pronuncia en grec modern.En català l´han escrit tal i com s´escriu en grec, però en el nostre alfabet, cosa que veig més lògica.
Ho trobo una mica còmic això de Jaritos...no ho acabo de veure clar.
Quant al comissari com a persona, potser sí l´he agafat una mica tard. Ja se sap, hi ha qui s´humanitza amb els anys.La que no té pèrdua és la seva esposa Adrianí, aquesta si que és una "jronya que jronya" (ara sí, amb j, que és més contundent).
M´apunto les recomanacions dels altres llibres, així els coneixeré millor.
Si ets a Girona tampoc estàs tan lluny...

Spock ha dit...

Pais secret,
Sí, l'adrianí és tot un personatge, la ja veuràs en acció en circumstàncies molt més extremes si llegeixes les altres novel·les.

això de Girona, només passa els dijous; vaja, que un cop a la setmana, i gràcies al Catalunya Expres, passo la meva jornada laboral a Girona. bé, laboral, gastronòmica i literària, perquè molt sovint em eixo caure per La Llibreteria, que ja són per mi una mica com una altra família.

Rita ha dit...

Ui, se m'havia passat aquest post,
justament ara que he començat en aquest món de la novel·la policíaca. :P

Després dels Milenium, m'he estrenat amb la Donna Leon i precisament m'havien parlat d'un escriptor grec, que suposo que és aquest.

Prenc nota de tot plegat. Gràcies! :-)

Unknown ha dit...

Ministers, heads of ministerial-level agencies, heads of government- attached agencies, chairpersons of People’s Committees of provinces and centrally run cities and enterprises on the list of enterprises employees of which may not go on strike shall implement this Decree.

air conditioner installation nyc
اخبار الرياضة المصرية

Unknown ha dit...

. The network infrastructure-providing company of the Viettel Corporation
7. The network infrastructure-providing company of the Vietnam Telecommunications Group
V. URBAN SERVICE ENTERPRISES
1. Hanoi Single-Member State Limited Liability Company for Urban Environment
2. Hanoi Single-Member State Limited Liability Company for Water Drainage
3. Hanoi Clean Water Company
4. Hanoi Clean Water Company No. 2cheap persian rugs
scarpe da tennis

Unknown ha dit...

2. For works specified at Point g, Clause 1 of this Article, ministries, branches and provincial-level People's Committees shall collect written opinions of concerned ministries, branches and localities and submit them to the Prime Minister for consideration and decision for each specify case”

wedding dresses 2011
red wine brands

Unknown ha dit...

Can Tho Water Supply and Drainage Limited Liability Company
25. O Mon Water Supply and Drainage Joint-Stock Company
26. Can Tho Water Supply and Drainage Construction Joint-Stock Company
27. Can Tho Water Drainage Enterprise.
how to lose weight quickly
location salle

Unknown ha dit...

2. For works specified at Point g, Clause 1 of this Article, ministries, branches and provincial-level People's Committees shall collect written opinions of concerned ministries, branches and localities and submit them to the Prime Minister for consideration and decision for each specify case”

Drug Rehab Pennsylvaniaالرشاقة